F1

Coulthard: A topcsapatok nem kérnek Alonsóból

A kétszeres F1-es világbajnok egyre nyíltabban fejezi ki szándékát a visszatérésre a királykategóriába, korábbi versenyzőtársa azonban nem derűlátó.
Fernando Alonso  2018-ban döntött a Formula-1-ből való távozás mellett. Karrierje utolsó részében a McLaren versenyzője volt, ahová a Honda gyári partnersége csábította 2014 végén. A újbóli egyesülés azonban minden előzetes várakozást alulmúlt. Az autók összességében gyengének és megbízhatatlannak bizonyultak, a remélt sikerek nem jöttek el. A hároméves  együttműködés során nemhogy futamgyőzelem, egy árva dobogós helyezés sem jött össze. Alonso viszonya a Hondával is megromlott, mely a 2015-ös Japán Nagydíjon ért tetőpontjára, amikor a verseny alatti rádiózásban nemes egyszerűséggel „GP2-es motornak” nevezte a japánok erőforrását. A McLaren 2018-ban a Renault partnere lett, míg a Honda előbb a Toro Rosso, majd a Red Bull oldalára állt.  A várt feltámadás azonban a franciák erőforrásával sem jött el, ezért a spanyol más, F1-en kívüli kihívásokat keresett. Így jutott el a WEC-be, Le Mans-ba, rajthoz állt az Indy500-on és a Dakar-ralin.

A 2021-ben életbelépő új szabályok Alonso érdeklődését is felkeltették és komolyan fontolóra vette visszatérést. Korábbi versenyzőtársa, a McLarennél, majd később a Red Bullnál  versenyző David Coulthard azonban szkeptikus. A Motorsport.com hasábjain nyilatkozó skót nem kérdőjelezi meg a kétszeres bajnok képességeit, a mai napig nagyra tartja, de véleménye szerint a spanyol napjai a motorsportok csúcsán már elmúltak.

„Tudom, hogy vissza szeretne térni, de nem látok erre valódi esélyt. A Mercedes nem szeretné őt, ahogy a Ferrari és a Red Bull sem. Hova máshova mehetne? Vissza a McLarenhez? Számomra mindig az egyik legnagyobb lesz, csakúgy, mint Schumacher, Hamilton vagy Senna. Bármivel , amit eddig vezetett, gyors volt. De az életben mindennek megvan a maga ideje, amit aztán el kell engedni, talán most jött el ez a pillanat számára.”

Írta: Sági Ádám; Fotó: Toyota Gazoo Racing


Hozzászólások